Fem ting jeg lærte af at ro 80.000 meter på 19 dage

romaskiner

Den 18. maj, havde jeg sejlet i kano 10 gange, kajak to gange og siddet i en indendørsromaskine fem gange.

Jeg var i gang med at prøve vaneændringer af på egen krop, og havde netop droslet mine spinningtimer ned grundet sommer. Jeg søgte efter noget, der både var godt for mig rent fysisk, og som kunne tjene som et eksperiment omkring opbygning af vaner.

Tirsdag d. 19. maj gik jeg derfor over i mit lokale fitnesscenter med et mål om at ro 1000 meter i en romaskine. En meget overkommelig opgave, som jeg havde gjort et par gange før som opvarmning til styrketræning.

Min tilgang var dog anderledes denne gang, for nu var de 1000 meter mit primære mål.

Da jeg nærmede mig 1000 meter, havde jeg mod på 1000 mere, så jeg fortsatte til 2000. Og til 3000. Nu skete der noget; jeg overgik langt mine forventninger og mit mål. Det føltes godt. Så jeg satte kursen mod 5000 meter og nåede dem efter 23 minutter og 46 sekunder.

Den 7. juni satte jeg mig i en romaskine for 16. gang på 19 dage. Denne gang med 75 km i kroppen, forbedret teknik og en ambition om at skære 5-10 sekunder af min bedste tid. Det endte i stedet med, at jeg nåede mit mål om at komme under 20 minutter!

Faktisk forbedrede jeg min tid med 4 minutter i alt – og gjorde det 23 dage før jeg havde håbet. Fed følelse!

Her er fem ting jeg lærte på de 19 dage:

#1 Sæt et super lavt mål

Det var først efter fire dage med 5000 meter hver gang, at jeg gik i centeret med en ambition om at ro 5 km. De første fire dage var mit mål 1000 meter. Alt over 1000 meter ville være (og var) en bonus.

Sæt succeskriteriet så lavt, at dét du har sat dig for, kan gøres på alle slags dage – også dem, hvor du er uoplagt, træt og/eller irriteret.

#2 Vær konsistent; ingen forhandling

Jeg roede hver dag de første 10 dage. Det er ikke den bedste opskrift for kroppen i forhold til formudvikling (hviledage er vigtige), men eftersom det heller ikke er decideret skadeligt, satte jeg mit mål om at være konsistent højere.

Når jeg vidste, at jeg skulle afsted, var der ikke noget at forhandle i forhold til om jeg skulle ro i dag eller ej. Det blev blot et spørgsmål om hvornår på dagen.

#3 Musik, podcasts eller ingenting

Jeg har roet med musik, podcasts og ingenting. Og musik er klart dét, der virker for mig. Det fandt jeg kun ud af, ved at prøve alle tre dele af, så det er min anbefaling: prøv det. For eksempel lærte jeg, at podcasts gav langsommere tider, men også en mere stabil og lavere frekvens i tagene (strokes/min.).

Jeg endte med at opbygge playlister, som jeg tilpassede i længden til mit næste delmål. Hver playliste indeholdte fem sange, der var cirka lige lange. På den måde vidste jeg, hvor langt jeg var (én sang = 1000 meter), hvilket gav mig mulighed for at økonomisere kræfterne og lukke øjnene, hvilket gav et bedre fokus.

#4 Ro forskellige steder

Det kan virke fjollet, at jeg vil anbefale at ro forskellige steder, når det nu handler om at sidde i præcis den samme type maskine og udføre præcis den samme øvelse uden at røre sig ud af flækken.

Men energien er bare anderledes i forskellige centre, og det giver en hvis forandring at skifte omgivelser. Særligt når det reelle arbejde er monotont.

Jeg fik også en klar oplevelse af, at det er sværere at opbygge vaner og forventninger, når jeg skiftede rundt i forskellige centre. For mig, gav det bedre fokus på den enkelte omgang 5000 meter.

#5 Træn teknikken!

Jeg kendte intet til hverken indstilling af romaskine eller roteknik, da jeg kastede mig ud i min udfordring. Det gør jeg nu.

YouTube har masser af videoer at byde på (min anbefaling er en gut ved navn Shane Farmer), og selvom der kan være stor forskel på kvaliteten og rådene, så er det en smart, nem og gratis måde at lære bedre teknik på. Og som med næsten alt andet, er bedre teknik alfa og omega for at forbedre tider og i det hele taget få en god oplevelse.

Jeg lagde oftest 3-5 minutters decideret tekniktræning ind, før jeg roede mine 5000 meter. Det første jeg lærte, var at forstå og indstille drag factor, hvilket er særlig vigtigt, hvis du skifter rundt på forskellige maskiner.

Hold momentum; sæt nye mål

Min meget positive oplevelse med roudfordringen, gav mig momentum til at sætte nye mål. Og det har gjort. Ikke indenfor roning denne gang, så nu ror jeg for fornøjelsens skyld. Det er dog tydeligt, at jeg fysisk er blevet markant bedre, og hver gang minder det mig om, at jeg satte mig et mål og nåede det.

Det bruger jeg også, når jeg sætter andre mål nu: Målbarhed, gennemtænkte succeskriterier og den rigtige frekvens er byggestenene i mine målsætninger nu.

Så hvis du drømmer om at nå et eller andet, så tag det første skridt: kom afsted!

1 Comment