Bedre til engelsk – one small win at a time

For omkring to år siden, tog jeg en beslutning om, at jeg vil være ligeså god til engelsk, som jeg er til dansk.

For selvom teknologien udvikler sig i fuld fart, og vi snart kan få en computer til at oversætte mellem forskellige sprog i realtid, er der ingen tvivl om, at dansk er trængt internationalt set. Og at engelsk fungerer som sproglig mellemstation for alt, hvad der har internationalt sigte.

Og så er det en god udfordring med masser af muligheder for small wins.

Er det en tanke, der tiltaler dig, kan du måske få noget ud af at læse om min tilgang og mine erfaringer.

Først læse mere

Jeg begyndte med aktivt at opsøge markant mere læsestof på engelsk. Basalt set besluttede jeg at jeg ville læse mere engelsk end jeg læser dansk. Det gik godt, da jeg i forvejen fulgte en del engelsksprogede blogs. Næste step var at begynde at købe bøger på engelsk i stedet for dansk.

Jeg satte også sproget på min computer, telefon og programmer til engelsk. Og begyndte at navngive de fleste mapper, filer og projekter med engelske titler – hvilket gav den ekstra fordel, at jeg ikke har oplevet problemer når computersystemer skal prøve at forstå “æ, ø og å” i et filnavn.

Så lytte mere

Jeg har lyttet til podcasts i over ti år, men begyndte nu aktivt at opsøge flere engelske podcasts. Det gav en dimension mere til at træne mit øre og min hjerne til at afkode engelsk.

Snart hørte jeg kun enkelte danske podcasts og resten – over 90 % – på engelsk. Næste step blev at sætte farten på afspilningen op til 1,5x og videre til 2x, som er den hastighed jeg oftest hører på i skrivende stund (jeg bruger Pocket Casts, der også giver mulighed for at fjerne talepauser).

Derudover hører jeg mange af de artikler jeg gemmer i Pocket (der er en indbygget oplæserfunktion) og hovedparten af den million ord jeg læste via Pocket i 2016, var på engelsk.

For nylig har jeg forelsket mig i dybden af at lytte bøger, hvilket jeg gør via Audible og Mofibo – engelsksprogede lydbøger forstås. Det betyder også, at flere podcasts har måttet vige pladsen til fordel for bøger (ja, jeg har også kun 24 timer i døgnet).

Engelsk grammatik

Grammatik er forfærdelig kedeligt, men det er svært at komme udenom, hvis man vil være bedre til et sprog.

Så jeg afsøgte mulighederne for at gøre det mindre kedeligt i form af apps og startede for knap et år siden med at træne med app’en Elevate.

Jeg startede med at træne 10 minutter om dagen et par gange om ugen. Derefter en udfordring til mig selv om at træne hver dag i en måned. Hvilket blev forlænget til 3 måneder – og forlænget til 365 dage, hvor jeg netop har rundet 300 dage.

Det giver noget, da udfordringsniveauet tilpasses efter udviklingen i mine evner. Og ti minutter er nok til at det kræver en indsats og samtidig nok til, at jeg flere gange om ugen forbedrer min highscore.

Skrive mere

Som naturlig forlængelse af at læse og lytte til mere engelsk, har jeg opsøgt at skrive (og tale) med flere af mine udenlandske venner. Selvfølgelig for at høre, hvordan de har det, men så sandelig også for at skrive mere på engelsk.

Derudover er jeg aktiv på flere forums og facebookgrupper, hvor dialogen foregår på engelsk. Det giver meget – særligt, når der er interne referencer, specielle udtryk og særlig forumhumor.

For tiden prøver jeg kræfter med idéen om at skrive mere på engelsk, hvilket kommer til udtryk i min daglige logbog, hvor jeg en dag om ugen skriver på engelsk. Derudover har jeg skrevet et par artikler på Medium, hvilket jeg kommer til at gøre mere ud af i de kommende måneder.

Og tale mere

Det sidste område, der skal sættes ind på – og som lige nu virker lidt intimiderende – er at tale mere engelsk. Tale er “live” og giver derfor ikke mulighed for at google et ord eller tage en pause og fortsætte næste dag.

Forstå mig ret; jeg taler fint og godt engelsk i forhold til sociale sammehænge, rejser osv., men hvis det handler om en præsentation eller et interview, hvor niveauet skal være det samme, som jeg præsterer på dansk i forhold til timing, ordforråd og humor, har jeg brug for at træne.

Jeg har afholdt en håndfuld workshops på engelsk, undervist mine biketimer på engelsk, aktivt opsøgt coaching fra engelsktalende coaches. Og er jeg til fredagsbar eller et fagligt netværksarrangement, søger jeg oftest muligt dem, der taler engelsk.

Jeg har en idé om at jeg skal træne at indtale på engelsk. Og når jeg får trænet at være på foran et kamera (på dansk først), bliver det også noget, jeg skal øve at gøre på engelsk.

Confidently fortrøstningsfuld

Jeg er spændt på den næste etape af min rejse mod at blive flydende på et andet sprog, og synes det er ret magisk, at der egentlig ikke skal mere til. At jeg kan kombinere min videbegærlighed med at træne sproglige skills.

Og jeg kan – som altid – anbefale tilgangen med at fokusere på small wins, da det sikrer fremdrift og succesoplevelser. Det har nogle gange været krævende, men det har på intet tidspunkt virket uoverskueligt at indarbejde det næste step.

Har du mod på at blive bedre til et sprog, så take action.

4 Comments

Fed artikel og tilgang hvor du kommer hele vejen rundt med dine værktøjer :-)
Der er nogle spændende tools jeg skal hjem og lege med. Glæder mig til at prøve Elevate, Mofibo og Elevate og ikke mindst øget hastighed med Pocket cast

Synes kun der er et område du mangler at komme ind på, nemlig hvordan man får øvet sin pillow talk ;-) Ser frem til en update ;-)

Hej Mathias. Jeg fokuserede på podcasts, der handlede om ting, som jeg i forvejen synes var spændende og hvor der var en god “jargon”.

Eftersom jeg er meget nysgerrig, har jeg fx hørt Freakonomics, Stuff You Should Know og 99 % Invisible.

Leave a Reply